Hol kezdődik a hajprobléma?

Hajproblémáink sokunknak vannak és sok esetben nem is nagyon teszünk ellenük. De mi az, ami már beavatkozást igénylő problémának tekinthető, olyannak, amit a rutinszerű hajápoláson túl is érdemes kezelni?

Hajlamosak vagyunk együtt élni a hajproblémákkal, legalábbis addig, amíg nem szélsőséges a gond. Tudomásul vesszük, hogy gyakran kell hajat mosni, nincs tartása a hajnak, zsírosodik, korpásodik, még a hajhullást is toleráljuk, ha nem túl erős. Pedig a halogatás nem jó módszer, mert

a problémák fokozatosan rosszabbodó folyamat jelei.

A folyamat lefolyása, tünetei hajtípustól, adottságoktól, egészségi- és lelkiállapottól, életkortól, életmódtól is függnek. Stressz, helytelen táplálkozás, káros környezeti hatások, ártalmas összetételű termékek stb. egyre szélesebb körben, egyre fiatalabb korban okoznak hajproblémákat. Minden zavaró tünet figyelmet érdemel, mert jelzés lehet:

a haj nagyon érzékenyen tükrözi a szervezetben zajló folyamatokat.

Javítani a helyzeten mindig lehet, de könnyebb kezdeti fázisában megállítani, visszafordítani a folyamatot. Érdemes már enyhébb tünetek megjelenésekor a rutintól eltérő lépéseket tenni (nem csak a könnyen hozzáférhető, szokásos hajápolókat alkalmazni). Kérdés, hogy

milyen tünetet tekintsünk beavatkozást igénylő problémának?

Kezdeti tünet a fokozott zsírosodás, letapadó, tartás nélküli haj, ami miatt egyre gyakrabban mosunk hajat, rendszeresen használunk tartás- és hajtömegnövelő szereket, ami aztán tovább rontja a helyzetet. Egészséges működés esetén elég lenne leggyakrabban 5 naponta hajat mosni.

Zsírosodással összefüggő gyakori tünet a zsíros hajtő-száraz hajvég, nehezen formázható haj – az egyenes haj nem göndöríthető, a hullámos haj szálkás, rugalmatlan. Tünet lehet a fejbőrviszketés (fájdalom előjele), ami minden esetben fejbőrproblémát, irritációt jelez. Szintén nem normális állapot a korpásodás (gyakrabban zsíros, bár van száraz is). Ilyenkor a szervezet plakkokban igyekszik leválasztani a túlzott faggyútermelés miatt fejbőrre rakódott zsírréteget. Következményként áll elő a hajszálak elvékonyodása és a lassú hajnövekedés, amiatt, hogy a hajszálak nem jutnak elég tápanyaghoz.

Kóros hajhullás előrehaladottabb fázisban jelentkezik, bár előfordul, hogy a folyamat “átugorja” az előző fázisokat és már kezdeti szakaszban elkezd ritkulni a haj. Gyakori kérdés, hogy milyen mértékű hajhullás a normális. Napi 50-100 hajszál elhullása még normálisnak tekinthető. De nem kell számolgatni, elég, ha megfigyeljük, hogy rendszeresen elhullnak-e hajszálaink olyankor is, ha hajunk nincs kitéve erősebb külső hatásnak. Pl. maradnak-e hajszálak párnán, ruhán, kezünket a hajtincsek közt lazán végighúzva marad-e hajszál az ujjaink között. Hajritkulás jele, ha a kontúr “feljebb mozdul” (homlokon), a fejbőr látszódni kezd a tincsek közt (pl. összekötött hajnál oldalt, ami nagyon jellemző a stressz okozta, idegpályák mentén jelentkező sávos hajhullásra).

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a zavaró tünetek?

Első lépésként 2-3 hónapos OST otthoni hajkezelés kúrát ajánlunk, kezdeti szakaszban ez megszüntetheti a problémákat, visszaállíthatja a fejbőr egyensúlyát. A kúrához egy doboz OST skalptisztító (500 ml) kell, alkalmazzuk 5-7 naponta (ez a mennyiség 10-15 alkalomra elegendő). Hatását legjobban az OST sampon erősíti, a kúra alatt ennek használatát javasoljuk hajmosásra. Ha a probléma otthoni kúrával nem szűnik meg, következő lépés lehet a hajklinikai állapotfelmérés és annak eredményei alapján a személyre szabott haj- és skalpkezelés, ami az OST komplex módszer szerinti hajklinikai kezeléseket veti be.